Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Δαχτυλίδια - Βέρες Γάμου

Σε όλα τα χρονικά φάσματα της ανθρώπινης ιστορίας, ξεκινώντας απόΒέρες Γάμου τη Μεσοποταμία κι αργότερα την Αίγυπτο και στη συνέχεια την Αρχαία Ελλάδα, τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και το Μεσαίωνα, γύρω απ το σχήμα του κύκλου περιδινούνταν λογικές και συμβολισμοί σχετικά με τη σημασία του. Περίσσιο ενδιαφέρον όμως φαίνεται να’ χει η πορεία αυτών των συνειρμών μέχρι τις γνωστές σ’ εμάς βέρες.

Ως προγονική μορφή της σημερινής βέρας εμφανίζονται δαχτυλίδια κατασκευασμένα από καθημερινά υλικά όπως δέρμα, ελεφαντόδοντο ή οστά, τα οποία αποτελούσαν το μέσο με το οποίο οι πιστοί της εποχής φανέρωναν την αφοσίωσή τους στις θεότητες του ηλίου και της σελήνης. Η ομοιομορφία στο σχήμα τους αποτέλεσε την έμπνευση της δημιουργίας των συγκεκριμένων δαχτυλιδιών που συμβόλιζαν το δεσμό των ουράνιων αυτών σωμάτων καθώς και την αιώνια φύση τους.

Βέρες ΓάμουΆξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι φορούσαν το δαχτυλίδι αυτό στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού χεριού. Η λογική είναι ότι οι φλέβες του αριστερού χεριού οδηγούν άμεσα στην καρδιά. “Vena amoris” θα ονομαστεί πολύ αργότερα από τους Ρωμαίους, δηλαδή η φλέβα της αγάπης. Η συγκεκριμένη νοοτροπία έχει υιοθετηθεί σήμερα από το σύγχρονο δυτικό κόσμο, καθώς σ’ όλες σχεδόν τις πολιτείες της Αμερικής η βέρα φοριέται στο ίδιο αυτό δάχτυλο. Στην ανατολική Ευρώπη παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποι συνηθίζουν να τη φορούν στο δεξί χέρι καθώς έχουν ταυτίσει την πλευρά αυτή με το καλό, το αγαθό και το αρεστό προς το Θεό. Απόδειξη αυτού η μετεξέλιξη της λατινικής λέξης «sinister», που πρώτα σήμαινε «αριστερά», ενώ πλέον δηλώνει το αμαρτωλό.

Στο πέρασμα των αιώνων ακόμα κι αυτά τα κοσμήματα εξελίσσονται. Βέρες ΓάμουΤα υλικά από τα οποία φτιάχνονταν αποδείχθηκαν αδύναμα μπροστά στη φθορά και γρήγορα αντικαταστάθηκαν από πιο ανθεκτικά υλικά όπως είναι ο άργυρος, ο χαλκός κι ο ορείχαλκος. Μ’ αυτόν τον τρόπο φαινόταν και ο πλούτος των κατόχων. Τα δαχτυλίδια άλλωστε συμβόλιζαν τότε την επισφράγιση κάποιας εμπορικής συμφωνίας. Με τον ίδιο τρόπο η σημερινή βέρα συμβολίζει την επισύναψη μιας σχέσης και την υπόσχεση του γάμου.


 Διαβάστ ολόκληρη την ιστορία για τις Βέρες Γάμου ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου